Biografen med en toppmodern digital teknik i ljud och bild och 3D-teknik.
I Gislaved har vi satsat på Dolbys ljud och 3D system som i vårt tycke är det absolut bästa på marknaden.
Till dessa visningar behövs speciella glasögon som lånas gratis i anslutning till resp. film.
Vanliga glasögon går utmärkt att använda under 3D-glasögonen. Det är en helt ny och mycket mer avancerad 3D-teknik nu än tidigare då man använde röd/gröna glasögon.
Observera att glasögonen måste återlämnas efter föreställningen, vid utgången, så att vi kan fortsätta visa 3-D film på Folkan i Gislaved!
De analoga 3D-filmerna med de rödgröna pappglasögonen blev aldrig någon långvarig fluga – folk fick mest ont i huvudet. Men nu är det dags igen, och den nya digitala tekniken är fri från huvudvärk, menar förespråkarna. Fortfarande behövs dock glasögon.
– Med de nya 3D-glasögonen lurar ögonen hjärnan, och det undermedvetna spelar en ett spratt, säger Rickard Gramfors, som arbetar med Folkets Hus och Parkers digitala satsning.
– Den här gången är 3D-filmen här för att stanna, tror Rickard Gramfors. I Hollywood planeras 27 nya 3D-filmer, och det talas också om att göra om alla animerade filmer från ”Toy Story” och framåt till 3D, säger han. De senaste årens 3D-filmer, som ”Chicken Little”, ”Familjen Robinson” och ”Hannah Montana” har fått ett bra mottagande i USA.
– Digitalbio i 3D kommer att lanseras stort under de närmaste två åren, då 27 nyproducerade 3D-filmer har premiär. Och då är inte de äldre filmerna inräknade, de som ska komma ut i nya 3D-versioner.
– Det finns även funderingar på att visa idrottsevenemang som exempelvis fotbolls-VM i 3D. I USA visas redan basketmatcher med den här tekniken.
Folkets Hus och Parker har i alla fall fastnat för Dolby:s lösning som fungerar på vanlig vit bioduk, och där biopubliken använder avancerade 3D-glasögon. Det är dyra brillor som kostar närmare 300 kronor paret och därmed inget som ingår i biljettpriset.
– Därför blir biovisningarna lite mer personalkrävande, eftersom glasögonen bara lånas ut och måste samlas in efteråt. Men jag tror nog att publiken har förståelse för det, säger Peter Törnblom.
Frågor och svar om digitalbio och 3D-bio
Hur fungerar det?
Man har sedan över 100 år experimenterat med tekniker för att visa film med tredimensionell upplevelse. Senast det var aktuellt för en större publik var väl julen 1983 med TV-piraterna… Den teknik som används på Folkan Gislaved är den som många experter menar ger den bästa effekten utan att varje tittare behöver ha avancerade glasögon med inbyggd elektronik. Principen är att projektorn delar upp bilden i grundfärgerna röd, grön och blå med en viss förskjutning i våglängd. Bilden delas upp i filmprojektorn i de tre grundfärgerna, röd, grön och blå (RGB). Två bilder skapas med lätt förskjutna våglängder. Det sker via ett roterande färghjul i projektorn. På duken flashar de två bilderna växelvis 120 gånger i sekunden, vilket ger en stabil och flimmerfri bild.
Dessa förskjutna bilder växlar på duken med en frekvens som är så hög att den inte uppfattas flimrig utan med en helt stabil bild. De glasögon som används filtrerar våglängderna olika så att djupeffekten uppstår, Åskådarens 3D-glasögon gör att bilderna ses något förskjutet, vilket skapar den tredimensionella djupverkan.
Kan alla se 3D-bio?
För att kunna ta del av upplevelsen krävs att man har stereoseende till vardags, dvs att man har syn på båda ögonen.
Varför kostar biljetterna mer på 3D-bio?
Att installera 3D-bio innebär betydande investeringskostnader. Det tillkommer också en viss löpande kostnad för slitage av 3D-glasögonen. En del biografer använder engångsglasögon vilket lett till diskussion om den stora mängden sopor. På Folkan är det en självklarhet att glasögonen rengörs och återanvänds. Många biografer har passat på att höja priserna ganska ordentligt i samband med 3D-bio, men vi på Folkan har som målsättning att alltid erbjuda ett lite lägre pris – så även när det gäller 3D-bio.
Fakta:
För svenskt vidkommande skedde smygpremiären för kommersiell 3D-bio i augusti 2008 på Spegeln i Malmö. Då visades en filmad konsert med popbandet U2.
Källor: Wikipedia, Folkets Hus och Parker